ECE viní liberecké úředníky z průtahů, kvůli kterým přišla o investici

Liberec - Německá developerská firma ECE, která hrozí Česku arbitráží o zhruba miliardu korun kvůli zmařené investici zhruba, vidí vysoké šance na úspěch. V Liberci plánovala postavit obchodní centrum. Výstavba ale nabrala zpoždění, kvůli kterému nakonec investor záměr zastavil. Firma obviňuje v této souvislosti liberecké úředníky například z průtahů kolem vyřizování stavebních řízení.

Na místo nákupního centra za více než miliardu Kč zeje na pozemcích ve středu města obrovská jáma. Podle investora chybovalo hned při schválení výstavby zastupitelstvo. Radnice totiž ve stejnou dobu povolila v jedné lokalitě dvě velká obchodní centra. „Všichni v té oblasti byli vehnáni do zvláštního sporu. Město mělo připravit podklady pro to, aby investoři mohli splnit své investiční záměry,“ domnívá se předsedkyně hnutí Čistá města Vladislava Hujová.

Vedení města nevidí ve svém rozhodnutí jakýkoliv problém. Arbitráž se jim tudíž zdá pochybná. „V tuto chvíli se té firmě docela hodí, že nepokračuje ve výstavbě,“ tvrdí primátor Liberce Jiří Kittner.

Hlavní vinu nese podle firmy ECE stavební úřad, který výstavbu opakovaně zastavil. Úředníci prý porušili zákon. „Nejedná se jen o průtahy. Jedná se o především o pochybení, špatná rozhodnutí a nezákonný postup při přerušování stavebních řízení,“ vypočítává pochybení jednatel ECE Praha Josef Tobek. „Kolegové, kteří ta řízení vedli, měli za to, že tam důvody pro přerušení jsou, proto to udělali,“ hájí postoj libereckých úředníků tajemník Městského úřadu Liberec Marek Řeháček.

Na nezákonný postup libereckého stavebního úřadu už dříve upozornil i krajský úřad. Nyní, když probíhá arbitráž, ale pochybení nechce komentovat. Navíc prý záležitost není u konce. „Vznikla zde ještě další otázka, zda firma přetěžila nebo nepřetěžila jámu,“ uvádí mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Investor přetěžení stavby nepopírá. Problém prý ale vůbec nesouvisí s průtahy, které zavinili úředníci a které jsou také předmětem arbitráže. Ministerstvo financí se může do půlky června s německým developerem dohodnout mimosoudně. Pokud se tak nestane, převezmou spor arbitři.