Pardubice: Na Bílou sobotu bude i bílý perník

Pardubice - Velikonoce jsou spojeny s celou řadou lidových tradic, které mají mnohdy své kořeny v hluboké minulosti a vycházejí z dávných lidských zkušeností. Například v kraji perníku, v Rábech u Pardubic, se začal péct unikátní bílý perník. A když perník, tak kde jinde než v pohádkové perníkové chaloupce. Prodávat se začne, jak jinak, na Bílou sobotu.

Bílý perník je úplnou novinkou. Hladká pšeničná mouka, med, skořice. To jsou základní přísady pro výrobu těsta. „Podle síly těsta se perník peče třicet až čtyřicet minut,“ prozrazuje perníkářka Šárka Kudrnová.

Aby se dal bílý perník sníst, musí se nechat několik dní odležet ve vlhkém prostředí. Sloužit by měl hlavně jako dekorace. „Ten perník je jiný v tom, že kombinuje dva perníkářské osvědčené postupy. Je to kombinace tlačeného perníku a kombinace zdobeného perníku bílkovou polevou,“ vysvětluje perníkář Aleš Vostřes. „Nikoho předtím nenapadlo, aby sdružil dva lidi, kteří dělají každý trochu něco jiného, a jejich postupy spojil do jednoho díla,“ říká provozovatel muzea perníku Luděk Šorm.

Bílý perník se bude vyrábět pouze v perníkové chaloupce pod Kunětickou horou. O průmyslové výrobě se zatím neuvažuje.