Kamera usvědčila pytláka dravých ptáků

Cheb - Chebští ochránci životního prostředí usvědčili pytláka, který chytal do pastí dravé ptáky. Ukryli kameru do dutiny stromu a sledovali místo ve dne v noci. Pak sklapla past nad samotným pytlákem. Ochránci si na něj počkali spolu s úředníky Českého inspektorátu životního prostředí.

Ochránci nastražili kameru před měsícem. Ze dvou set padesát hodin záznamu je naprosto průkazné, kdo past položil a obsluhoval. „Nemohu přesně říct, kolik odchytil ptáků. Jde však o to, že nastražil nástražný jestřábí koš,“ říká ředitel Českého inspektorátu životního prostředí v Plzni Zbyněk Sevelka. „Jedná se o dlouhodobou záležitost. My ji monitorujeme poměrně dlouhou dobu. V průběhu několika let, co tuto činnost páchal, chytil poměrně velké množství dravých ptáků,“ dodává Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Ochránci říkají, že muž si jestřábí past, do které se jako návnada přiváže většinou živý holub, sám vyrobil. A nejenom pro sebe. Na Chebsku prý vědí ještě minimálně o jedné. „Další informace, které máme, hovoří o tom, že pravděpodobně ptáky prodával i do zahraničí k preparaci. Například v sousedním Německu jsou tyto preparáty velice žádané,“ uvádí Karel Makoň.

Inspektorát životního prostředí vychází z jiné verze. Muž je holubář, bydlí na kraji lesa uprostřed polí a dravci mu decimovali chov. „Případ se řeší v běžném správním řízení a hrozí mu pokuta do deseti tisíc korun,“ uzavírá Zbyněk Sevelka.

Ochránce takový postih moc neuspokojil. Pro týrání zvířat dali na holubáře podnět i krajské veterinární správě. Problémy za užití nedovoleného a neetického způsobu lovu mu chtějí dělat také u myslivců. Je členem jejich místní společnosti.