Nový návštěvní řád šumavského parku zčeřil podnikatelské vody

Lenora - Nový návštěvní řád šumavského parku považují někteří podnikatelé za likvidační. Bouří se správci kempů i majitelé půjčoven lodí na horní Vltavě, vadí jim přísné podmínky pro vodáky. Těch totiž zcela zákonitě ubude a jim to přinese ztráty. Tak třeba na vodu budou moci při výšce hladiny 50 centimetrů, dosud to bylo o pět méně. Podnikatelé se bojí propadu zisků, správci parku pro ně žádné kompenzace nechystají, po úpravě splouvání totiž volali několik let. Změny prosazovali kvůli ochraně říčního ekosystému.

Přesně o 5 centimetrů zvýšili správci parku limit pro splouvání Vltavy od Soumarského mostu po Pěknou. Rozhodnutím zčeřili podnikatelské vody, někteří živnostníci hlásí, potápíme se, další nevyplouváme. „Parku se po sedmiletém boji podařilo zlikvidovat půjčovny, o to zřejmě šlo. Naše půjčovna na horním toku Vltavy končí,“ povzdechnul si majitel půjčovny lodí Ladislav Bláha.

Množství vody, které by odpovídalo novému limitu, podle provozovatelů kempů teče v řece pouze výjimečně. Ztráty odhadují na statisíce korun, propad tržeb očekávají i majitelé restaurací v Lenoře: „Určitě to dopad mít bude, bude mnohem méně vodáků.“ Mluvčí Správy NP Šumava Jana Zvettlerová však stojí za rozhodnutím svého úřadu: „Nebráníme se rozvoji citlivé turistiky, ale nemůžeme podporovat podnikání na úkor přírody.“

Šumavští starostové považují nový návštěvní řád za kompromis. Připouštějí, že vodáky nové omezení může odradit. „Určité omezení to bude, ale budeme doufat, že ne tolik radikální,“ uvedla starostka Lenory Jaroslava Krnáková (nez.). Přísnější pravidla vodákům dovolí splouvat část Vltavy pod Soumarským mostem jedině tehdy, pokud bude výška hladiny nejméně 50 centimetrů. Novinkou je také registrace plavidel, úsekem může denně projet maximálně 100 lodí. „Lodě budou označeny registrační značkou. Na trase se určitě budou pohybovat strážci,“ potvrdil Josef Zollpriester ze Státní správy NP Šumava. Správci parku po úpravě splouvání volali několik let, změny prosazovali kvůli ochraně říčního ekosystému.

Pokud hladina Vltavy výrazně neklesne, první stovka lodí v úseku propluje v soboru 2. května.