Desná neví, co s nelegální ubytovnou

Liberec - Radnice v Desné v Jizerských horách řeší problém, co s nelegální ubytovnou. Žije v ní asi dvacet lidí, převážně romských rodin. Přestože už úřady nařídily, aby se vystěhovaly, nic se neděje a ubytovna jede dál. Radnice vydala druhý termín pro vystěhování nelegální ubytovny, zároveň však přistoupila k radikálnějšímu kroku a podala trestní oznámení.

Bývalá továrna se bez vědomí úřadů změnila v dobře prosperující ubytovnu. Každý nájemce tu platí 3300 Kč bez ohledu na to, jestli v pokoji žije sám, nebo s dalšími třemi lidmi. Záchody, koupelna a kuchyň jsou na chodbě. Vše nezkolaudované a bez dohledu hygieniků. „Za malou místnost platíme 6.600 Kč,“ říká jedna z obyvatelek ubytovny.

Úřady nařídily ubytovnu k patnáctému dubnu vystěhovat. Ubytovna však funguje dál. „Nikdo nám o uzavření nic neřekl, nevím, jak to bude dál pokračovat,“ netají se s obavami jeden z ubytovaných. „Já o stěhování nic nevím, a kromě toho to mám řádně zaplacené,“ dodává druhý. „Ten objekt patří majiteli, tudíž to není majetek města. Jestli jsem neměla nějaké žádosti, tak už jsem si je podala, a tak nemám důvod, proč je vystěhovat,“ brání se provozovatelka ubytovny Eva Gáborová.

Další příkaz k vystěhování zní: konec května. Podle úředníků je totiž ubytovna nebezpečná. „My vůbec nevíme, zda jsou tam splněny bezpečnostní, požární a hygienické předpisy,“ vysvětluje nutnost vystěhování vedoucí stavebního úřadu v Desné Aleš Nigrin. „Může dojít například k tomu, že najednou vypukne požár. Kdo potom ponese vinu, když tam někdo zahyne, protože neexistují únikové trasy?“ ptá se starosta Desné Marek Pieter.

Peníze za nájem si navíc majitelka nechává strhávat přímo ze sociálních dávek svých nájemníků. Státní peníze tak financují nelegální ubytovnu. „Problém je v tom, že podnikaví lidé využívají mezery v zákonech,“ přiznává tajemník Městského úřadu Desná Antonín Bělonožník. Majitelkou ubytovny je totiž bývalá sociální pracovnice. Podle radnice se v této problematice velmi dobře vyzná a přesně ví, co dělá.