Obce přijdou kvůli krizi o 20 miliard, kraje o 7

České Budějovice - Města a obce letos kvůli krizi přijdou na daních od státu o 20 miliard, kraje asi o 7 miliard korun. Po výjezdním zasedání sněmovního rozpočtového výboru to uvedl jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí podle něj očekává, že schodek státního rozpočtu v letošním roce může překročit 150 miliard korun. Původně se počítalo se schodkem 38,1 miliardy korun, náměstek ministra financí Eduard Janota před dvěma týdny odhadl schodek na 120 až 130 miliard Kč.

„Rozumné by bylo, kdyby vláda na toto přechodné období, kdy dochází k poměrně velkému výpadku těchto daňových příjmů, přistoupila k plnému profinancování přenesené státní správy na obce a kraje. Řádově by se jednalo o několik miliard korun, které by se ročně přesunuly do rozpočtů krajů a obcí,“ uvedl Sobotka.

„Nejvíce to zasáhne velmi malé obce a středně velká města,“ uvedl pro ČT poslanec a člen rozpočtového výboru Petr Braný (KSČM).

Ekonomika se má propadnout podle odhadů o 2 procenta. S tím klesnou i příjmy z daní, na kterých jsou města a obce závislé. Například České Budějovice se 100 tisíci obyvateli odhadují, že na výnosu ze sdílených daní přijdou jen letos o zhruba 160 milionů korun. Město proto šetří, především na běžných výdajích. Velké projekty, jakým je třeba obnova sídlišť, magistrát zastavovat nechce. Výrazně méně peněz letos dostanou třeba kulturní akce nebo sportovci. „Tady už jsem dal pokyn k zastavení grantových programů, tam bude úspora asi 10 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Rudolf Vodička.

Náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička po výjezdním zasedání sněmovního rozpočtového výboru
Zdroj: ČT24