Kostelec nad Orlicí přišel zbytečně o peníze

Kostelec nad Orlicí - O dva miliony korun přišel úplně zbytečně Kostelec nad Orlicí, chtěl totiž vystěhovat Romy z města a smluvně si pro ně objednal ubytování v Rokytnici v Orlických horách. Místní v Rokytnici se to ale včas dozvěděli a stěhování zabránili. A Kostelec musel i přesto zaplatit dvoumilionové nájemné, i když v ubytovně nikdo nikdy nepřespal. Starostka si myslí, že za chybu může bývalý místostarosta, ten však vinu odmítá. Kromě toho řeší Kostelec i jiný problém. Další a mnohem větší peníze od něj vymáhá místní firma za ušlou ztrátu.

V Kostelci nad Orlicí vyhodili dva miliony z veřejných peněz oknem, u majitele bývalých kasáren v Rokytnici si objednali ubytování pro romské rodiny, které chtěli z Kostelce vystěhovat. V Rokytnici ale jejich příchodu zabránili a ubytovna nedostala kolaudaci. Majitel uspěl u soudu a Kostelec mu musel platit ušlé nájemné. Celkem dva miliony. „Ty peníze byly vyplaceny takzvaně za nic, protože k naplnění smlouvy nedošlo,“ uvedla starostka Kostelce nad Orlicí Ivana Červinková (ODS).

Kdo za to může? Podle zastupitelstva nikdo. Podle starostky chyboval bývalý místostarosta Jiří Bartoš, když majiteli vyplatil půl milionu dříve, než se do ubytovny vůbec někdo nastěhoval. „To si možná paní starostka myslí, ale měla by se podívat do smlouvy. Datum odeslání peněz je v naprosté shodě se smlouvou. Smlouvu jsme plnit museli,“ brání se zastupitel a bývalý místostarosta Kostelce Jiří Bartoš (SNK-ED).

Podle Bartoše nese vinu na vyhozených milionech Kostelec i Rokytnice, která romské rodiny kvůli obavám ze sociálních problémů odmítla. „To je pouze účelové tvrzení, my jsme od počátku upozorňovali, že vyvineme veškeré úsilí, abychom tomu zabránili. Necítím, že bychom Kostelci nějakou investici zhatili,“ prohlásil starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek (nestr.).

A pokud jsme Kostelci něco zhatili, měli jsme na to morální právo, dodal starosta Rokytnice.

Kostelecké peníze

Kostelec se pokusil v roce 2005 vystěhovat 12 romských rodin, tedy 54 lidí, do Rokytnice v Orlických horách. Oficiálně to bylo kvůli rekonstrukci bytového domu. Romové se ale stěhovat odmítli, stejně tak to odmítla Rokytnice. Jenže už dříve podepsala starostka Kostelce Červinková smlouvu s majitelem ubytovny v Rokytnici o tom, že se právě tam Romové přestěhují. To se ale nikdy nestalo a majitel ubytovny Tomáš Božoň po čase donutil Kostelec, aby mu doplatil ušlé nájemné. Soud konstatoval, že na to má nárok, že smlouva byla platná.

Kostelci ovšem hrozí, že přijde i o další peníze, firma Šumbor po něm chce 59 milionů za údajně zmařený projekt. Kostelec s firmou Šumbor uzavřel smlouvu, pronajal jí pozemek za městem s tím, že tam Šumbor postaví drtičku stavební suti. Proti tomu se ale zvedla vlna odporu veřejnosti, protestní petici v Kostelci podepsalo víc než 500 lidí a pod tímto tlakem musela radnice smlouvu vypovědět. Jenže firma Šumbor teď vyčíslila ztráty a žádá po městě oněch 59 milionů korun včetně ušlého zisku až do roku 2024. Radnice už od firmy dopis s touto žádostí dostala a musí s ní začít vyjednávat.

Kostelec nad Orlicí si objednal ubytování pro Romy v Rokytnici v Orlických horách.
Zdroj: ČT24