V Jindřichově Hradci jsou opět dobrovolní hasiči

Jindřichův Hradec - Do Jindřichova Hradce se opět navrátila výjezdová jednotka sboru dobrovolných hasičů. Město jednotku zřídilo na základě zákona o požární ochraně. Naposledy tu fungovala před třiceti lety, než ji nahradili profesionálové. Vojenský záchranný prapor zde pomáhal jak při povodních v roce 2002, tak o čtyři roky později. Jeho příslušníci byli u všech kalamit ve městě, armáda ho však před rokem zrušila.

Starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek (ODS) si spolupráci s vojáky pochvaloval. Je prý škoda, že byl prapor zrušen. Bývalý velitel záchranného praporu Stanislav Mrkva informoval, že plánovaná reorganizace zavedený systém narušila. Jindřichohradecké záchranáře oslabil i odchod hasičských profesionálů z místní textilky, která skončila s výrobou. I jejich místo teď částečně zaplní dobrovolní hasiči.

Třicetičlenná jednotka se po desítkách let vrací s jasným úkolem - poskytnout pomoc v záloze hasičskému záchrannému sboru, jak sdělil velitel dobrovolných hasičů Lubomír Beran. O nutnosti vzniku dobrovolné jednotky hovořil i ředitel HZS Jindřichův Hradec Jan Všetečka. Říká, že při prvním stupni požárního zabezpečení města je zapotřebí zásah nejméně tří jednotek.

Dobrovolní hasiči fungují v Jindřichově Hradci už téměř 140 let. Věnovali se ale spíše kulturním a sportovním akcím. Vlastní požární techniku od sedmdesátých let, kdy je nahradili profesionálové, neměli. Teď s nimi budou opět sdílet jednu budovu.