Číhošť nabízí turistům novou stezku

Číhošť - V Číhošti na Vysočině je vyznačená nová turistická stezka, pojmenovaná po páteru Josefu Toufarovi, umučeném v roce 1950 v komunistickém vězení. Šlo o důsledky událostí kolem tzv. číhošťského zázraku, kdy se v tamním kostele během mše hýbal kříž nad oltářem, což následně zneužila tehdejší Státní bezpečnost. Nová stezka turisty zavede k přesně vytyčenému geografickému středu republiky a také právě ke gotickému kostelíku, kde se zázrak odehrál.

Dodnes nevysvětlený pohyb kříže na oltáři v prosinci 1949 přiměl tehdejší komunistické představitele k jednomu z největších politických tažení proti církvi. Číhošťského faráře Toufara obvinili z podvodu a k smrti umučili ve vězení. Pojmenováním nové stezky po něm chtějí turisté uctít všechny politické vězně. Akce se zúčastnila i předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Stezka měří 18 a půl kilometru a do Číhoště vede ke geografickému středu republiky přes Dobrnice z Leštiny u Světlé. Obyvatelé Číhoště mluví o největší události v historii obce, zatím žádné akce se tu prý nezúčastnilo tolik lidí a vzácných hostů. Za minulého režimu měla vesnička upadnout v zapomnění, byla vymazána z map a ve starších atlasech dodnes není k nalezení.

Starosta Číhoště Jiří Novák (KSČM) doufá, že se o obci bude teď více mluvit. „Číhošťský zázrak je dodnes vlastně takovým velkým tabu, velkou neznámou,“ nechala se slyšet předsedkyně Klubu českých turistů Vysočina Marie Vincenová. Pohyby na oltáři nikdo nikdy nevysvětlil. Původní dřevěný křížek, který z kostela odvezla StB, byl pravděpodobně zničen.