Špatně zaparkovaná auta blokují vozy záchranářů

Českobudějovicko - Stále více městských sídlišť okupuje mnoho aut na malém prostoru. Počet aut se až ztrojnásobil a parkovacích míst je nedostatek. Často blokují záchranářské vozy a jejich posádka pak nemusí dorazit včas. Na jihu Čech se s problémy potýkají zejména v Táboře a v Českých Budějovicích. Například na největším českobudějovickém sídlišti Máj jsou parkovací místa beznadějně obsazená.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý potvrdil, že sídliště se stávají naprosto neprostupným terénem. Zdravotníci musí na sídliště jezdit menšími osobními vozy, kvůli špatně parkujícím řidičům mnohdy i přes travnaté plochy. Vysoké obrubníky je ale vždy zastaví. Lékař ZZS Tábor Milan Kratochvíl doplnil, že záchranářské vozy pak často zablokují ulici.

Marek Slabý vidí řešení například v přebudování malých osobních vozů na terénní vozidla s vyšším podvozkem. Mluvčí PČR Tábor Miroslav Doubek sdělil, že současný stav na sídlištích přinese více problémů i jiným složkám integrovaného systému, zejména hasičům. Bez těžké techniky se neobejdou. Výjezd na sídliště Máj pro ně bývá noční můrou. Práci jim komplikují i chybějící nástupní plochy.

Na táborském sídlišti Nad Lužnicí sice jsou nástupní plochy pro záchranáře vyznačené žlutými pruhy, většinou ale na nich stojí auta. Město má představu, jak problém řešit. Vedoucí odboru dopravy z táborského městského úřadu Štěpánka Voráčková prozradila, že půjde o navrhování parkovacích ploch v parkovacích objektech nebo na parkovištích mimo sídliště.

Podle záchranářů je jediným řešením zvýšit počet parkovacích míst na sídlištích a přísněji postihovat ty, kteří blokují místa vyhrazená pro záchranářské vozy.