V Ostravě řádil gang sprejerů, pomaloval přes třicet budov

Ostrava - V Ostravě řádil pětičlenný gang mladých sprejerů. V minulých měsících pomaloval celkem 32 fasád a vstupních dveří. Skupina, která si říkala Wendelíni z Hrabůvky, způsobila škodu za minimálně dvě stě tisíc korun. Celkové náklady na odstranění jejich děl ale budou podstatně vyšší, protože někteří majitelé ještě nevyčíslili škodu. Partu už chytla policie.

Sprejerům bylo mezi patnácti až osmnácti lety, nejmladší je ještě na základní škole. Dospělému hrozí za poškozování cizí věci trest odnětí svobody až jeden rok, mladistvým se snižuje trest na polovinu.

Dva sprejery zatkli policisté přímo při činu, po jejich výslechu se dostali i k jejich dalším třem komplicům. Jednomu z party se přitom vandalství stalo málem osudným - ve výšce čtyř metrů se s ním utrh hromosvod, po kterém šplhal nahoru. Naštěstí se mu nic nestalo. Zatčení sprejeři se při výslechu přiznali a všeho litovali. Sprejerstvím údajně vyjadřovali lásku svým přítelkyním.

V posledních letech podle policistů klesl počet sprejerů v Ostravě o polovinu. I přesto se každý rok objeví dve stě padesát nových nástřiků.