Pět měst na Turnovsku zahájilo stavbu kanalizací

Turnovsko - Stavba kanalizací v pěti městech v Pojizeří za miliardu korun, která začala právě dnes, se jmenuje Čistá Jizera. Jejich obyvatele teď čeká stavební ruch, prach a dopravní komplikace. Tamní vodohospodáři se snaží splnit podmínku Evropské unie. Všechna větší města by totiž měla být do konce příštího roku odkanalizovaná. Už teď je jasné, že se to všude nestihne.

Nové kanalizace vzniknou v Turnově, Semilech a Jilemnici. V Rokytnici nad Jizerou navíc i vodovody a v Lomnici nad Popelkou dojde také na rekonstrukci čistírny odpadních vod. Přes půl miliardy korun dá Evropská unie, zbytek doplatí vodohospodáři a města. Ředitelka sdružení Marcela Červová upřesnila, že se jedná o 73 kilometrů kanalizací a 11 km vodovodů.

Starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš se nechal slyšet, že výsledkem měla být dobudovaná kanalizační síť a vyřešené zásobování vodou. Starostka Turnova Hana Maierová sdělila, že město počítá s vysokým finančním náporem. Podmínku odkanalizovat všechna města s více než dvěma tisíci obyvatel se ale do roku 2010 splnit nepodaří. Pokuty podle ministerstva životního prostředí přesto nehrozí. Podobně jsou na tom všude v Česku.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík (SZ) informoval, že proběhne jednání s bruselskou komisí, na němž se ji české ministerstvo bude snažit přesvědčit, aby stavby, které jsou již rozestavěné, považovala za splněné. Předseda Vodohospodářského sdružení Turnov Milan Hejduk dodal, že projekt Čistá Jizera stavbu zahajuje jako první ze zhruba dvou stovek schválených projektů.

Čistá Jizera není jedinou stavbou kanalizací v Libereckém kraji. Další budou muset následovat. Evropské normy totiž stále nesplňuje třináct ze třiceti měst.