Pitná voda na jihu Čech podraží

Lomnice nad Lužnicí - V jižních Čechách rychle ubývá měst a obcí, které se spoléhají na vlastní studny. Důvodem jsou stále přísnější hygienické normy a kolísání hladiny spodní vody. A tak se k páteřní síti připojila už třeba i Lomnice nad Lužnicí a okolní obce. Podle analytiků a opozice tím radnice přichází o možnost dále ovlivňovat cenu vody. Místní se bojí zdražování, i když konkrétně v Lomnici rozdíl cen nebude příliš výrazný. Voda tady byla docela drahá již dříve, částečně proto, že v létě zde byly problémy s nedostatečnými zdroji.

Obce budou moci cenu vody ovlivňovat částečně dál, ale nepřímo a pouze v rámci hlasování v jihočeském vodárenském svazu. Starostové z toho mají trochu obavy. Na druhou stranu ale tvrdí, že pozitiva jednoznačně převažují, navíc nechtějí riskovat situaci, ke které došlo letos ve Slaníku u Strakonic, kde lidé přišli o pitnou vodu. Podle hydrologů hladina spodní vody kolísá, skončily výjimky hygieniků a k tomu obcím letos klesnou příjmy z daní. Na dražší údržbu nebo rekonstrukci by si musely složitě půjčovat. „Mohli jsme se rozhodnout, zda obnovíme, nebo budeme rekonstruovat stávající vrty a to nám přišlo ekonomicky nepříliš vhodné,“ prohlásil starosta Lomnice nad Lužnicí Karel Zvánovec (nez.).

Vlastní funkční studny už má v jižních Čechách méně než čtvrtina obcí, původně roztříštěnou soustavu, nyní ovládá hlavní dodavatel. Lidmi volení zastupitelé většinou cenu vody nyní přímo neovlivní. „Argumentem je zajištění kvalitní pitné vody v dostatečné kapacitě a s cenovým růstem, který kopíruje inflaci,“ vysvětlil ředitel Technických služeb VaK JČ Kamil Rucký. Obchodník a finanční analytik Pavel Šťastný dodal: „Na jednu stranu je to pochopitelný krok, na druhou je ale nutné si uvědomit, že dochází k uzavírání dlouhodobých smluv v prostředí, kde téměř neexistuje konkurence.“

Právě konkurence už podle analytiků zafungovala v případě elektřiny, hlavní jihočeský a jihomoravský distributor E.ON zareagoval na akci ČEZu. Nabídku na slevu při včasném uzavření smlouvy na příští rok dokonce ještě zvýšil, při uzavření smlouvy do konce května totiž nabízí 20procentní slevu na silovou elektřinu. K ní si však připočítává ještě propojovací a distribuční poplatky, takže není úplně jasné, jak vysoká  sleva bude. Může to být 10 až 13 procent.

Analytici zatím poněkud váhají s doporučením, podle nich to může být zajímavé například pro lidi, kteří si plánují rozpočet na celý příští rok. Ti by slevu mohli skutečně využít.