Festival oper v amfiteátru pod loketským hradem je v ohrožení

Loket - Sponzoři z amfiteátru pod loketským hradem kvůli hospodářské krizi buď odcházejí, nebo dávají méně finančních prostředků. Už loni akce skončila v minusu. Pokud organizátoři letos nedají dohromady potřebných šest milionů korun, letošní jubilejní desátý ročník se konat nebude. Letos tady měla být v podání předních českých i světových umělců premiérově uvedena Pucciniho Bohema, dále Verdiho Aida a Rusalka od Antonína Dvořáka.

Festival oper uvádí každý rok během tří červencových víkendů šest představení. Celková roční návštěvnost je od sedmi a půl do devíti tisíc lidí. Producent operního festivalu Jan Ježek informoval, že nyní disponuje částkou 1,5 milionu korun. Potřebuje prý ještě 2 miliony s předpokladem, že se poté peníze vyberou na vstupném.

V situaci, kdy selhávají soukromí investoři, se producent obrací na město Loket a na Karlovarský kraj. Festival podle něj zvyšuje prestiž regionu. Loketské radnici prý pomohl k téměř 40milionové evropské dotaci na rekonstrukci amfiteátru. Starosta Lokte Jaroslav Hlavsa (Konzervativní strana) se podle svých slov obává, že nebude v silách města přispět.

Náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Eva Valjentová (KSČM) se nechala slyšet, že v současné době hejtmanství hledá způsob, jak poskytnout finanční pomoc. Agentura letos nedala v dubnu vstupenky do předprodeje, Jan Ježek dává festivalu 10% šanci.