Na Sokolovsku vyrůstá nejvýkonnější větrná elektrárna v regionu

Sokolovsko - Elektřinu začne nová větrná elektrárna, která právě vyrůstá na kopci nad Horním Částkovem na Sokolovsku, dodávat už v květnu. Včera postavili 105 metrů vysoký stožár a dnes osadili 35metrové vrtule. Situace při prosazování větrníků v severozápadních Čechách je ale problémová. Někde se proti nim pořádají referenda, jinde vadí samosprávám.

Jednatel dodavatelské firmy David Jozefy informoval, že vznikající elektrárna má výkon 2 MW a v první etapě budou postaveny dvě elektrárny. Podnikatelé, kteří vsadili na výrobu elektřiny z větru, mají v severozápadních Čechách různé zkušenosti.

V krušnohorském cípu Ústeckého kraje vyrostla obří farma větrníků pod Cínovcem. V Karlovarském kraji narazili na odpor v Božím Daru a v Abertamech. Minulé vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje dokonce před časem doporučilo obcím větrníky odmítat. Nové vedení postoj zmírnilo.

Radní Plzeňského kraje Petr Smutný (ČSSD) je toho názoru, že by v kraji neměl být celoplošný zákaz výstavby větrných elektráren. Mezi nejčastější argumenty odpůrců větrníků patří ty, že jsou málo účinné, hyzdí krajinu, jsou hlučné a zabíjejí netopýry a ptáky. David Jozefy k tomu dodává, že v současnosti zůstává pouze jeden nedostatek - větrníky jsou dominantním prvkem v krajině.

Mluvčí skupiny ČEZ pro severozápadní Čechy Martin Sobotka se nechal slyšet, že elektrárna, která na Sokolovsku vyrůstá, dokáže zásobovat 400 až 500 domácností. Větrné elektrárny, které se zatím podařilo v Česku uvést do provozu, pokryjí spotřebu města Plzeň.