Liberecký kraj pomůže areálu v Harrachově

Liberec - Liberecký kraj pomůže s modernizací skokanských můstků v Harrachově. Její vedení se rozhodlo vstoupit do obecně prospěšné společnosti, která vzniká kvůli nutné rekonstrukci areálu. Některým opozičním zastupitelům se to ale nelíbí. Považují celý projekt za plýtvání penězi daňových poplatníků s minimálním výnosem. V této souvislosti  poukazují na problematické financování nedávného libereckého mistrovství světa v lyžování.

Mamutí můstek v Harrachově je jedním z pěti na světě srovnatelných parametrů. V současné době chátrá. Do budoucna se nejen o něj má starat obecně prospěšná společnost. Jejím úkolem by bylo skokanský areál modernizovat. „Pokud by to takto trvalo dál, tak by pravděpodobně klasický areál v té formě, jak ho známe včetně mamutího můstku, úplně zanikl,“ domnívá se náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl.

Vlastník skokanského areálu, akciová společnost Sportovní areál Harrachov, na jeho údržbu ani modernizaci nemá peníze. „Poslední věc, která je v areálu úplně nová, je z roku 1982,“ připomíná ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí. „Založením obecně prospěšné společnosti do areálu budou moci téct veřejné prostředky a bude se moci zmodernizovat,“ vysvětluje starosta Harrachova Tomáš Ploc.

Liberečtí krajští zastupitelé vstup do nové společnosti schválili. Opozici se to ale nelíbí. Hlavně proto, že to z krajského rozpočtu vytáhne další peníze. Kraj musí do společnosti vložit pět a půl milionu korun. Přispívat by měl i na provoz areálu. „Ještě nedozněla aféra z MS 2009 a už se opět chystá projekt, na nějž budeme vyčleňovat velké veřejné prostředky, a který bude mít praktické využití dvakrát do roka,“ vyjadřuje pochybnosti nad projektem zastupitel Marek Pieter. „Areál může zachránit pouze veřejný rozpočet, protože je v malé obci, která na to nemá. Takže to musí zafinancovat Liberecký kraj,“ dodává Radek Cikl.

Liberecký kraj věří, že všeobecně prospěšná společnost spíš sežene peníze na rekonstrukci můstků. Budou potřeba desítky milionů korun, aby se na nich mohly konat závody podle pravidel Mezinárodní lyžařské federace.