Také kraj posvětil menší variantu přehrady v Nových Heřminovech

Ostrava - Moravskoslezský kraj nebude blokovat výstavbu přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zastupitelé kraje na dnešním jednání podpořili vládní návrh výstavby přehrady, který počítá s menší variantou stavby. Uvedla to mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Výstavba díla bude stát podle odhadů ministerstvo zemědělství osm miliard korun.

Kraj původně v roce 2003 upřednostnil projekt velké přehrady, který má i v územním plánu. Vláda však nakonec schválila variantu menší. Kdyby kraj své původní usnesení nezměnil, blokoval by výstavbu přehrady.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Výstavba vodního díla začala být aktuální opět po roce 1997, kdy Moravu a Slezsko postihly katastrofální povodně. V menší variantě bude muset vodnímu dílu ustoupit 54 objektů.

Stavba by neměla začít dříve než v roce 2015 a celé dílo včetně přidružených staveb by mohlo být dokončeno v roce 2020. Za osm miliard korun by měla být postavena nejen přehrada, ale i nová silnice a v této částce jsou zahrnuty například i další úpravy koryta řeky.