V průmyslovém areálu firmy I.P.P.E. na Plzeňsku to vře

Plzeňsko - V průmyslovém parku Ejpovice firmy I.P.P.E. se rozhořela válka mezi firmami a vedením průmyslové zóny. Už několikrát musela dokonce zasahovat policie. Firmy totiž odmítají přistoupit na nové podmínky, protože jsou podle nich přemrštěné. Pronajímatel prý zneužívá jejich závislosti na energiích. Přichází podle nich s nehoráznými požadavky, a pokud nepodepíší, vypne jim okamžitě elektřinu, vodu nebo plyn do výrobních hal. Správce areálu své požadavky i následné postihy firem vidí zcela v mezích zákona.

Advokát poškozených Václav Hajšman hovoří o stoprocentním nárůstu nájemného i ceny tepla. Majitel jedné z firem Jan Halíř poznamenal, že italská mafie by se mohla učit. Spory došly už tak daleko, že správce areálu znemožnil vstup majitelům i zaměstnancům některých firem do jejich pronajatých hal. Výroba stojí, zaměstnanci zůstávají doma a ztráty letí do milionů korun.

Zástupce majitele průmyslového parku v Ejpovicích Jan Roj všechna nařčení z toho, že by používal nečisté praktiky, odmítá. Říká, že firmy o svých dluzích vědí. Namítá, že jde o ochranu kapitálu investora. Celý problém tkví v tom, že průmyslový park I.P.P.E. přešel od ledna na systém zálohových plateb. Prý nechtěl dotovat podnikání firem, kterým haly pronajímá.

Firmy se brání tím, že mají platné smlouvy, na které I.P.P.E. nebere v době krize ohledy a chce po nich doplatky za energie i pět let zpátky. Většina poškozených firem se spojila dohromady a chtějí vysoké ztráty vysoudit zpět.