Bitvu u Ořechova si připomněli nadšenci i pamětníci

Ořechov – Na rekonstrukci bitvy u Ořechova na Brněnsku přijely letos tři stovky zájemců o vojenskou historii. Připomněli si jeden z krvavých střetů, který na českém území provázel konec druhé světové války. V dubnu 1945 padlo u Ořechova více než tisíc vojáků a samotná obec téměř lehla popelem. Rekonstrukce bitvy měla skoro stejný scénář jako v předchozích letech, objevil se na ní také historický sovětský tank T34, obojživelné obrněné vozidlo Scout a nad hlavami účastníků akce přeletěl Messerschmitt Bf 109. Celkem přivezli organizátoři 30 kusů dobové vojenské techniky a 30 tisíc slepých nábojů.

Stejně jako před více než 60 lety se i dnes proti sobě postavila v Ořechově Rudá armáda a německý Wehrmacht. U bitevního pole stál i celý německý vojenský tábor. „Z 98 procent je všechno originální. Tedy originální stany, originální nádobí, originální zásuvky i originální žárovky,“ popsal organizátor akce Dan Urbánek.

Průběh bitvy se neodchýlil od historického scénáře. Vojáci měli k dispozici zbraně odpovídající vybavení obou stran střetnutí. „Máme pušky Mauser 98, expanzní samopaly a důstojníci pistole,“ řekl o vybavení Stanislav Veverka, jenž se vtělil do vojáka německého Wehrmachtu. Na rekonstrukci se přišli podívat i pamětníci. „Maminka nás vzala nad vesnici na kopec a ukazovala nám, když se blížila fronta,“ vzpomněla Věra Kubíková.

Rekonstrukce bitvy u Ořechova, která byla klíčová pro osvobozování Brna, se letos uskutečnila podvanácté.