Lidem v ostravské chráněné dílně pomáhá nová demontážní linka

Ostrava - Zaměstnanci chráněné dílny Charity svatého Alexandra, kteří likvidují elektrické spotřebiče, mají novou demontážní linku. Ta jim umožňuje zpracovat větší množství odpadů a vykonává za ně fyzicky náročnou práci. Produktivita dílny tak vzrostla o šedesát procent. Zároveň zaměstnancům šetří zdraví, protože je zbavila nutnosti přenášet elektrospotřebiče na větší vzdálenost.

Až do vzdálenosti třiceti metrů museli tělesně postižení zaměstnanci chráněné dílny svatého Alexandra v minulosti přenášet těžké televize a jiné elektrospotřebiče. Teď jim práce přijede doslova pod nos. „Dříve jsme nosili ty ruské dřevěné těžké televize na břiše. Odnášela to záda, teď je to výrazné ulehčení,“ libuje si zaměstnanec chráněné dílny Charity sv. Alexandra Ladislav Řehánek. „Elektrospotřebiče mám kolem pásu, jednoduše to sundám a rozebírám,“ dodává jeho kolega Miroslav Gříbek. „K pracovním stolům se televize dopraví dopravníkem, zaměstnanci si televizi stáhnou na pracovní stůl a pak následuje daná demontáž,“ vysvětluje postup demontáže ředitel Charity sv. Alexandra Pavel Folta.

Chráněná dílna zaměstnává dvaadvacet zdravotně postižených zaměstnanců. Jsou mezi nimi bývalí havíři nebo hutníci, kteří by běžnou práci hledali jen obtížně. Denně jejich rukama projde 350 až 400 kilogramů elektronických spotřebičů. „Jsou zde lidé, kteří za směnu rozeberou deset televizí a jsou zase jiní, kteří jich za směnu dokážou zvládnout i více než dvacet. Proto jsme museli zavést i příslušnou motivaci,“ dodává Pavel Folta. „V letošním roce po zprovoznění této dílny se nám zde zvedla produktivita práce takřka o šedesát procent,“ dodává vedoucí provozovny manipulace s odpady OZO Ostrava Ivo Stoszek.

Dílna v OZO Ostrava je jednou ze čtyř chráněných dílen, kterou Charita sv. Alexandra v Ostravě provozuje. Další dílny jsou zaměřené na textilní a stolařskou výrobu a na zpracování plastů.