Obce na Liberecku straší spor s Polskem o půdu

Liberec - Deset českých obcí se musí pozemkově vyrovnat s Polskem. Jedná se o obce na Liberecku, Královéhradecku a v Olomouckém kraji. Na Liberecku Polsko nárokuje 370 hektarů. Tamní obce by měly padesát let starý územní dluh vrátit ze svého. Ani po roce složitých vyjednávání se ale problém nedaří vyřešit a obce tak žijí v nejistotě. O pozemky přijít nechtějí a také Liberecký kraj dává přednost finančnímu vyrovnání. Polsko ale trvá na původní variantě.

Hnědouhelné doly s elektrárnou v polském Turowě jsou strašákem českých obcí v pohraničí. Představují totiž obrovský zdroj znečištění. Místní lidé se teď bojí, že se doly k jejich domům ještě přiblíží. Hrozí totiž, že Polsku připadne téměř padesátihektarový les v Kunraticích, kam by se pak Turowský areál mohl rozšířit. „Možnost rozšíření dolu mi potvrdili zástupci českého ministerstva vnitra, prý to ošetřit nelze. Pokud totiž dojde k převodu, bude to svrchované území jiného státu a žádný stát nemůže druhý stát omezovat,“ říká starosta Kunratic František Vrátný.

Dalších třiceti hektarů se nechtějí vzdát v nedaleké Bulovce. „Sníží se nám plocha katastrálního území, což má vliv na příjem daní. Zároveň z hlediska územního plánu v té části nemůžeme počítat s rozvojem obce,“ uvádí starosta Bulovky Petr Dušek.

Celkem požaduje Polsko 370 hektarů. Problém vznikl v roce 1958, kdy obě země směnily desítky pozemků, aby se narovnala hranice. Polsko později zjistilo, že při výměně tratilo a nyní chce územní dluh zpět. Ministerstvo vnitra zatím jako kompenzaci nabídlo pozemky převážně na Frýdlantsku. Liberecký kraj je ale proti. „My jsme preferovali finanční vyrovnání. Liberecký kraj je už tak nejmenším krajem v Česku,“ vysvětluje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. „Já chápu, že hledají nejschůdnější cestu, ale zrovna na úkor Frýdlantského výběžku, který je už tak na tom ekonomicky špatně. Nevidím to jako správné rozhodnutí,“ uzavírá Petr Dušek. „Teprve až bude vše projednáno, tak předložíme toto řešení vládě,“ upřesňuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.