Ze střekovské ubytovny je dům hrůzy

Ústí nad Labem - Dům hrůzy se říká ubytovně v ústecké městské části Střekov. Žijí v ní převážně sociálně slabé rodiny. Městská policie tam zasahuje pravidelně, obvykle kvůli rušení klidu nebo krádežím. Zlepšení ale nenastalo a sousedi tam už léta trpí. Ani s provozovatelkou ubytovny si zatím ústecká radnice neporadila.

Hluk, nepořádek, obtěžování okolí a drobné krádeže. To je podle místních starousedlíků každodenní obrázek v okolí ubytovny v ústecké čtvrti Střekov. V ubytovně žije skoro dvě stě lidí, převážně sociálně slabých. Místní si na ně stěžují už několik let, zatím ale marně. Přitom problémy se neustále stupňují. „Děti si hrají na hřišti, ale nikdo se jim nevěnuje. Maximálně na ně zakřičí ze shora,“ říká jeden ze starousedlíků. „Bylo by lepší, kdyby tady ta ubytovna vůbec nebyla,“ přidává se druhý. „Ty děti jsou nevychované a hodně sprosté,“ dodává třetí.

Problémy připouští také ústecká radnice a městská policie. V minulosti tady navíc řádily i dětské gangy. Strážníci proto přitvrdí. „Městská policie je připravena závažnější a dlouhotrvající problémy předat sociálnímu odboru magistrátu,“ říká mluvčí Městské policie Ústí nad Labem Jitka Koutná.

Provozovatelka ubytovny jakékoli problémy odmítá, před kamerou ale mluvit nechtěla. Podle radnice ale nesplnila nic z toho, co před víc než půlrokem slíbila, tedy vybudování recepce nebo herny pro děti. Město chce proto kontroly opakovat. „Já jí opravdu přiložím nůž na krk, paní Andrlová nás vůbec nepozvala a 13. května máme k situaci v ubytovně jednání,“ uvádí starosta Střekova Vlastimil Žáček. „Bude se tím dál zabývat jak městská policie, tak akční skupina, včetně stavebního odboru a dalších orgánů,“ informuje mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Radnice chce provozovatelku ubytovny přitlačit i k tomu, aby pořádek v okolí zajistila sama, nejlépe pomocí bezpečnostní agentury.