Zmizí z Plzně noční dětská pohotovost?

Plzeň - Plzeňští pediatři se přou kvůli dalšímu fungování dětské pohotovosti na slovanské poliklinice. Provoz má zajištěný už jen do konce června a většina dětských lékařů chce pak noční služby zrušit. Akutní péči podle nich zajišťují dostatečně nemocnice. Děti v těžkém stavu stejně posílají právě tam. Jenže lékaři z pohotovosti pro dospělé se bojí, že budou muset kolegy pediatry v noci zastoupit.

Regionální zástupce Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková vysvětlila, že lékaři provozující noční služby chodí hned ráno do svých ordinací, což je velmi náročné. Dvě třetiny pediatrů chtějí sloužit na Slovanech jen do 10 hodin večer. Jejich návrh má ale řadu odpůrců. Pohotovost tu podle nich funguje řadu let a lidé z okolí si na ni zvykli.

Omezení dětské pohotovosti by podle některých lékařů výrazně zkomplikovalo i provoz pohotovosti pro dospělé, jak poznamenal odborný garant LSPP Jiří Liška. Krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD) informoval, že spor mezi lékaři už řeší kraj.

Noční dětskou pohotovost by mohla v Plzni zajišťovat soukromá Nemocnice u Sv. Jiří, což potvrdil její jednatel Jaroslav Hlad. Lékaři tu fungují 24 hodin denně v rámci příjmové ambulance. Lékařské pohotovosti v Plzni financuje kraj společně s městem. Roční provoz přijde zhruba na 12 milionů korun.