Krkonošský park si stěžuje na opravy Polské boudy

Špindlerův mlýn - Ochránci přírody z Krkonošského národního parku (KRNAP) si stěžují svým polským kolegům, že z pobořené polské observatoře na Sněžce padají na naše území kusy stavebního materiálu. Podle zástupců KRNAPu odpad ohrožuje nejpřísněji chráněné území České republiky - první zónu národního parku se vzácnými živočichy a rostlinami. Polská bouda, jak se hotelu a observatoři přezdívá, byla poničena letos v březnu, kdy pod tíhou sněhu praskla opěrná ocelová konstrukce.

Vrchol hory je posetý odpadem ze stavby, který vítr rozhání do okolí. „Naši strážci musejí prakticky dennodenně odklízet vrchol Sněžky od rozlétané montážní pěny a od zbytků stavební sutě,“ informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Krajinný ekolog Pavel Klimeš doplnil, že vítr odnáší kusy izolace i betonu a odpad byl nalezen až v Obřím dole.

Česká strana se proto obrátila na své polské kolegy. „Naši strážci upozornili provozovatele polské boudy, aby si při demolici dal pozor na to, aby zbytky suti nelétaly na české území. Také jsme iniciovali jednání s Polským národním parkem,“ dodal Drahný. Poláci kritiku přijali a přislíbili nápravu. Oprava boudy ale musí být dokončena do podzimu, protože podle statiků by pobořená stavba další zimu zřejmě nepřečkala.

Polská bouda stojí na Sněžce už třicet let

Stavební odpad podle ekologů poškozuje nejpřísněji střeženou zónu Krkonoš. „Roste tam celé spektrum významných rostlinných druhů. Je to skutečně velice unikátní ekosystém, který těžko snáší takovéto poškozování,“ upozornil Josef Harčarik ze správy KRNAP.

Základy Polské, dříve Slezské boudy, byly položeny v roce 1850. Stavitelem byl Bedřich Sommer, hostinský z boudy u Sněžných jam. V roce 1857 objekt vyhořel, obnoven byl o pět let později. Veřejnosti sloužila do výstavby nového horského hotelu v podobě složených disků v roce 1976, v jehož objektu je od téhož roku i meteorologická stanice. Stavba nyní patří polskému Institutu meteorologie a vodního hospodářství.

  • Pobořená Polská bouda v Krkonoších autor: KRNAP, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84624.jpg
  • Pobořená Polská bouda v Krkonoších autor: KRNAP, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84621.jpg
  • Pobořená Polská bouda v Krkonoších autor: KRNAP, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/847/84620.jpg