Liberec chce firmu na veřejné zakázky

Liberec - Liberecký kraj chce mít speciální firmu, která za něj bude spravovat a zadávat veřejné zakázky. Opoziční zastupitelé to ale kritizují. Upozorňují, že tuto činnost doposud běžně zvládali krajští úředníci. A nelíbí se jim ani to, že vedení kraje oslovilo při výběru jen pražské firmy a žádnou z Liberecka. Vedení kraje však jakékoli pochybení odmítá.

Opozice v Liberci tvrdí, že nové vedení kraje v čele se sociálními demokraty příliš zatěžuje krajskou pokladnu. Uvádí příklad za všechny: místo úředníků teď bude spravovat a zadávat veřejné zakázky externí firma, která bude stát peníze. Úřad má přitom na stejnou činnost celé oddělení. „Proč se taková zakázka vypisuje, když zde máme aparát odboru veřejných zakázek, který plně dostačuje svou kompetencí, kvalifikací i počtem zaměstnanců?“ ptá se opoziční krajský zastupitel Marek Pieter.

Zeštíhlení zmiňovaného odboru se nechystá. Na úřadu je podle vedení kraje práce dost. Jsou prý ale určité zakázky, se kterými si úředníci nevědí rady. „Vezměme si například výběrové řízení na provozovatele mobilních telefonů, které se neustále vleče a úřad by to velmi zatěžovalo,“ hájí postoj vedení kraje hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Kritika opozice ale nekončí. Radní totiž s nabídkou oslovili pět firem a všechny z Prahy. Liberecké firmy se do výběru nedostaly, přestože některé administraci veřejných zakázek i vyučují. „Ty pražské firmy jsou navázány na další pražské firmy a je tady nebezpečí, že ty peníze, které bude Liberecký kraj vydávat, mohou skončit někde jinde, než v našem regionu,“ obává se krajský opoziční zastupitel Jaroslav Švehla. „Odpovědný radní nám neuměl vysvětlit, kdo firmy vybral a proč je vybral,“ dodává další z opozičních zastupitelů Martin Půta. „Náš odbor, který se zabývá veřejnými zakázkami, oslovil ty nejlepší firmy z Česka. To, že to byly nakonec jen pražské firmy, je náhoda,“ vysvětluje radní Libereckého kraje Zdeněk Bursa.

Výběrové řízení už sice proběhlo, opozice se ho ale pokusí na příštím jednání zastupitelstva zrušit.