Muži symbolicky porodili na Sněžce

Pec pod Sněžkou - V sobotu ráno směřoval na Sněžku neobvyklý pochod. Účastnili se jej budoucí maminky a lidé, kteří si mohli vyzkoušet, co ženy v těhotenství prožívají. S přibývajícími kilometry a výškou se totiž zvyšovala zátěž, kterou nesli. Výstup dal tedy zabrat nejen budoucím maminkám, ale i všem, kteří si chtěli pouze prověřit svoji kondici. Muži, kteří zátěž dobrovolně nesli, museli uznat, že jejich partnerky to nemají v těhotenství vůbec jednoduché. Na vrcholu hory zažili všichni skutečnou úlevu.

Pochod začal v Peci pod Sněžkou a na trase bylo celkem devět zastávek, každá z nich představovala jeden měsíc těhotenství. „Porod je jako výstup na nejvyšší horu. Zorganizovali jsme to ke Dni matek, chtěli jsme tak vyjádřit úctu mateřství,“ uvedla organizátorka pochodu Karolína Nedělová. Jaké to je, nosit několik kilogramů navíc, si samozřejmě vyzkoušeli i muži. „Zájem je velký, máme radost,“ dodala Karolína Nedělová. Účastník akce Vladimír Vymětalík přiznal: „Poctivě jsem přibíral na všech stanovištích. Teď jsem to vážil, mám 8 kilo navíc!“

Muži, kteří zátěž dobrovolně nesli, museli uznat, že jejich partnerky to nemají v těhotenství jednoduché. Při chůzi do kopce je každý kilogram navíc znát, většina budoucích maminek ale byla na vrcholu Sněžky během dvou hodin. „Za měsíc a půl budu rodit, chtěla jsem, aby miminko bylo na Sněžce dřív, než bude na světě,“ prohlásila jedna z účastnic, Zdeňka Blažková. Darina Vymětalíková doplnila: „Jsem v 6. měsíci a mám o 6 kg víc, poznala jsem to trochu v kolenou.“

Samotný výstup dal zabrat nejen budoucím maminkám, ale i těm, kteří si chtěli pouze prověřit svoji kondici. „Dá to zabrat, není to žádná sranda. Rozdíl je v tom, že já to nesu na zádech a žena v břiše,“ podotkl Vladimír Vymětalík.

Když účastníci pochodu dorazili na vrchol Sněžky, zažili skutečnou úlevu, muži odhodili zátěž, a tím symbolicky porodili. Jejich obdiv k ženám po dnešku opět vzrostl.