Pardubice slavily Den Evropy s artisty a bubeníky

Pardubice - U jedné z pardubických dominant, takzvané Zelené brány na náměstí Republiky, se slavil Den Evropy. Žáci a učitelé základní školy waldorfské si ho připomněli až dnes, zato hodně zajímavým způsobem. Oslavy Dne Evropy jsou součástí projektu „Máme co nabídnout!“, který škola v letošním roce pořádá. Akce se koná ve spolupráci s Europe Direct Pardubice. Pro návštěvníky zde byl připraven pestrý program: představení Evropské unie, množství informačních materiálů a pro děti i hry a soutěže.

V pondělí 11. května se pořádal v Pardubicích Den Evropy, oslavy v podání sedmáků a osmáků ZŠ waldorfská Pardubice byly opravdu slyšet. Konala se řada vystoupení žáků a zahrála také školní bubenická kapela Black Drums. Hlasité vystoupení mělo kolemjdoucí oslovit a informační stánky pak nabízely materiály o škole, hlavně však Evropské unii. „Je to v rámci širšího programu, na který získala škola grant od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. My máme projekt 'Máme co nabídnout!',“ uvedl zástupce ředitele školy Lukáš Blažek.

Artistická vystoupení za doprovodu školní bubenické kapely se zároveň stala ukázkou netradiční výuky. Žáci zkrátka předváděli to, co je baví. „Nepřipravovali si na dnešek nic mimořádného. Je to vlastně součást rytmické části běžného vyučování,“ doplnila učitelka Jitka Tošovská.

Spolu se základní školou se do akce zapojilo pardubické infocentrum Evropské unie. Nabízené materiály a diskuze u stánku se zaměřily na ryze aktuální problémy. „Předsednictví, Lisabonská smlouva nebo volby do Evropského parlamentu,“ vysvětlila manažerka Europe Direct Pardubice Petra Srdínková.

Další podrobnosti k soutěži a projektu pardubické waldorfské školy lze najít i na internetových stránkách.