Dostanou cestující MHD z České Lípy zpět své peníze?

Česká Lípa - Více než rok po výměně autobusového dopravce v České Lípě firma Vett stále dluží cestujícím peníze za předplatné kupony. Vloni v únoru totiž přestaly jezdit autobusy firmy a kupony tak přestaly ze dne na den platit. Řádově se jedná o několik set tisíc korun. Peníze chce teď radnice lidem zaplatit a částku vymáhat po dopravci soudně. Město se už s firmou Vett soudí kvůli příliš vysokým cenám.

Radnice od bývalého dopravce marně požadovala seznam předplatitelů a dlužné částky. Odhaduje ale, že půjde zhruba o půl milionu korun. Majitele kuponů teď žádá, aby se přihlásili. Nevyužité jízdné chce město zaplatit a pak peníze od dopravce vysoudit, jak prohlásila starostka České Lípy Hana Moudrá (ODS).

Mluvčí Městského úřadu Česká Lípa Kateřina Amrichová se nechala slyšet, že úřad má již 400 podpisů, které na město převádí plnou moc v případě soudního sporu s firmou. Představitelé Vettu se k záležitosti nechtěli vyjádřit. Mimo záznam ale uvedli, že by škodu cestujícím už dávno zaplatili, kdyby měli z čeho. Kvůli probíhajícímu soudu s radnicí má firma obstavený majetek. Radnice totiž požaduje zpátky zálohy v celkové výši 71 milionů korun. Dopravce podle ní účtoval příliš vysoké ceny.

Okresní soud ve sporu již jednou rozhodl ve prospěch radnice. Dopravce se ale odvolal, a tak se případem bude zabývat liberecký Krajský soud.