Karlovy Vary se dohadují o herny

Karlovy Vary - Karlovarské sdružení „O co jim jde!?“ napadlo vyhlášku o regulaci heren ve městě, podle něj neřeší problém s rozmístěním heren u veřejných institucí a pouze diskriminuje část místních podnikatelů. Občanské sdružení tvrdí, že město upřednostnilo spřátelené podnikatele a známé zastupitelů. To ale magistrát odmítá, podobnou vyhlášku prý mají i v jiných městech. Každou hernu hodnotila bezpečnostní komise města, zaměřila se především na hrací přístroje v restauracích a malé herny. Zákaz provozování dostane přibližně 70 procent z celkového počtu provozoven.

Nová vyhláška říká, na kterých adresách mohou podnikatelé provozovat hrací automaty dále. Vznikly tak dva seznamy: povolených a zakázaných heren. „Naproti mně je podivná herna, je přesně 22 metrů ode mne. Je povolená a ta moje je zakázaná, vůbec to nechápu. Zřejmě si ze mne někdo dělá srandu,“ naznačil provozovatel zakázané herny Vladimír Böhm.

Bezpečnostní komise města podle jejího předsedy Martina Zemana (ČSSD) hodnotila každý podnik zvlášť. „Nechceme výherní hrací přístroje v restauracích, protože tam není možná kontrola, zda nehraje mládež. A nechceme takové ty nekvalitní malé herny.“ Primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) doplnil: „Z celkového počtu 105 bude mít zákaz provozu kolem 70 míst.“

Podle občanského sdružení „O co jim jde!?“ město upřednostnilo spřátelené podnikatele a známé zastupitelů. „Zvýhodňuje to skupinu kolem pana Tomáška a firmu Slotgame nebo Jump,“ prohlásil zástupce sdružení Jaroslav Fuidiar. Zastupitel města Václav Tomášek (ODS) se však ohradil: „Nejsem ani společníkem ani zaměstná v žádné firmě na výherní hrací přístroje, nevlastním jedinou hernu. Ale je pravda, že jsem v tom oboru dělal.“

Jakékoliv zvýhodnění odmítla i zástupkyně společnosti Slotgroup Markéta Azemovičová, která bude muset ve městě zrušit nejméně 16 provozoven a propustit desítky zaměstnanců: „Celkový průběh jednání o tomto problému ukázal, že je poměrně nesystematicky připravený.“ Podle primátora podobnou vyhlášku v minulosti schválili i zastupitelé Chebu.

Na nejasnosti chtějí zástupci občanského sdružení upozornit ministerstvo vnitra, to může spornou vyhlášku zrušit.