Dlouhé dědické řízení vzalo nadaci miliony korun

Liberec - Nadace mecenáše Bohuslava Jana Horáčka z Českého ráje získala peníze po svém zakladateli. A to po dlouhých šesti letech dědického řízení. Z původní miliardy korun ale nadace dostane jen dvacet milionů. Ta se tak musí rozhodnout, jak bude dál fungovat. Vedení nadace bude muset původní plány vzhledem k získaným finančním prostředkům zásadně přehodnotit.

V roce 1998 Bohuslav Jan Horáček, emigrant, klenotník a nakonec hoteliér z Kanárských ostrovů, přispěl na obnovu kašny v Turnově. Postupně věnoval městu a okolním obcím 250 milionů korun. Problémy nastaly v okamžiku, kdy zemřel. Turnovský starý kulturní dům Střelnice město zbouralo, protože nový slíbil postavit mecenáš. Po jeho náhlé smrti ho však nakonec postavilo město vlastním nákladem. „Byli jsme doslova jen týden od toho, aby v Turnově na účtech nadace skončila miliarda korun,“ popisuje promarněnou šanci bývalý starosta Turnova Milan Hejduk. „Kdyby to bylo ošetřené tak, jak to vyžadují zákony, tak by se dědické řízení netáhlo několik let, a vše by dopadlo tak, jak si Bohuslav Jan Horáček naplánoval,“ říká synovec mecenáše František Horáček.

Nadace se snažila získat peníze, které do ní mecenáš plánoval vložit, od švýcarského trustu, který je spravoval. Do poslední chvíle ale nebylo jasné, jestli nějaké peníze dostane. „Myslím si, že těch dvacet milionů je maximum, co se dalo získat,“ připouští člen správní rady nadace Lumír Šubert. „Nadace působila ve zdejším regionu a pan Horáček byl pro nás významnou osobností. A tímto způsobem bude zachován jeho odkaz,“ uvádí starostka Turnova Hana Maierová.

Kromě kulturního domu chtěl mecenáš v Turnově postavit i velké sportoviště. Na to ale už nedojde. „Co se stalo s penězi, které původně v trustu byly a už tam dnes nejsou, nikdo neví,“ konstatuje Lumír Šubert.

Nadace teď začne jednat s bankami o zúročení získaných peněz. Své aktivity chce financovat z těchto výnosů. Bohuslav Jan Horáček měl dvě základní myšlenky. Chtěl oceňovat české vědce a nadějné studenty a podporovat rozvoj Českého ráje. Naplnit obě tyto myšlenky se již nepodaří. Výnosy z peněz, které nadace získala, budou řádově statisícové. Takže na akce, jako byla rekonstrukce turnovských kasáren nebo vybudování hotelové školy, už nikdy nebude. O tom, zda peníze půjdou do Českého ráje, chce rada nadace rozhodnout do konce roku.