Lidé z Opatovic nad Labem čekají déle na příjezdy sanitek

Opatovice nad Labem - Obyvatelé Opatovic nad Labem si znovu stěžují na dlouhé dojezdové časy záchranné služby. Doplácejí prý na to, že jejich obec leží na hranici dvou krajů. K akutním případům obvykle vyjíždí záchranka z Pardubic, přestože vzdálenost do Hradce Králové je o mnoho kratší. Čekání na sanitku déle než zákonem stanovených 15 minut si prožila i rodina čtyřleté Valentýny.

Hedvika Doležalová volala rychlou záchrannou službu ke svojí malé dceři, která měla podle slov maminky záchvat. Dispečink záchranné služby na tísňové lince poslal do Opatovic sanitku. Ta podle paní Doležalové přijela z Pardubic až po 25 minutách. Vedení pardubické záchranky argumentuje tím, že posádka byla na místo vyslána okamžitě a pomoc ze sousedního kraje prý nebyla potřeba.

Vedoucí lékař ZZS Pardubického kraje Otomar Kušička potvrdil, že se nejednalo o život ohrožující stav. Starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohout (ODS) očekával přivolání sanitky z Hradce. Vedení záchranky to odmítá s tím, že pokaždé záleží na posouzení zdravotního stavu. Podle Pavla Kohouta by přístup záchranky měl být lidštější.

Ještě letos má být u Opatovic otevřená obří mimoúrovňová křižovatka, která přinese větší provoz a rizika nehod. Také proto obec požaduje lepší koordinaci výjezdu sanitek.