Slovenský ministr zemědělství dostal od Lesů ČR mufloní trofej

Čáslavsko - Státní podnik Lesy ČR daroval odstřel a unikátní trofej kapitálního muflona v chovné oboře Žleby na Čáslavsku slovenskému ministrovi zemědělství Stanislavu Becíkovi. Pokud by chtěl ale někdo jiný odstřel a trofej koupit, musel by zaplatit přes 200 tisíc korun. Když Becík loni 1. prosince na muflona mířil, rohy aspirovaly na světový rekord. Při březnovém bodování v Levicích se ukázalo, že ministr dostal darem třetí nejlepší mufloní trofej v Česku.

Bývalý generální ředitel Lesů ČR a náměstek ministra zemědělství Jiří Novák (ODS) prozradil, že o povolení odstřelu požádal český ministr Petr Gandalovič. Pokud by Lesy ČR nabídly odstřel muflona jako komerční, musel by lovec zaplatit 217 tisíc korun. Ve Žlebech by střílet nesměl. Slovenský ministr měl výjimku.

Podle náměstka Jiřího Nováka obdarovaný slovenský ministr Becík slíbil, že bude svou trofej půjčovat na výstavy v České republice. Novák dodal, že za minulý rok byla udělena pouze jediná povolenka k odstřelu. Povolení pro slovenského ministra je prý třeba chápat jako poděkování za spolupráci Slovenské republice.

Novákův předchůdce ve funkci ředitele Lesů ČR Oliva řekl, že bezpoplatkové odstřely ve státních i vojenských lesích či v národních parcích jsou dlouhodobě neřešený problém. Nemají pravidla, možná i záměrně. Oliva dodal, že odstřely využívají právě politici. V těchto záležitostech se prý může skrývat silný korupční potenciál.

Vzácná trofej bude k vidění na výstavě myslivosti v Lysé nad Labem koncem května.