Hradecký krajský úřad prochází rekonstrukcí

Hradec Králové - Nové sídlo krajského úřadu v Hradci Králové začali po roce a půl provozu opravovat. Do budovy, která je jedním z nejdražších sídel úředníků, silně zatéká. Za přestavbu bývalého pivovaru na úřad kraj formou leasingu zaplatí téměř dvě miliardy korun. Havárie už byla podle odborníků natolik vážná, že voda zatékající do elektroinstalací začala ohrožovat zdraví a životy lidí. Proto kraj vyzval dodavatele, firmu Skanska, aby špatnou izolaci opravil.

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že když venku zaprší, na úřadě to vypadá jako na děravé lodi. Kvůli vlhkosti se vzedmula žulová podlaha v recepci. Náměstek hejtmana vidí chybu v tom, že kraj na stavbu vůbec nedohlížel.

Krajský mluvčí Imrich Dioszegi upřesnil, že závadná je střecha garáží, kterou nejspíš bude potřeba rozebrat. Ředitelka komunikace firmy Skanska Lucie Nováková potvrdila, že jde o reklamaci a veškeré náklady zaplatí firma. Kraj areál řádně splácí, jako by se nic zvláštního nedělo.

Kraj platí dokonce i za podzemní archiv, který kvůli vlhkosti dlouho nemohl využívat. Vladimír Derner k tomu dodal, že je to ostuda. Přesto budova vloni získala prestižní titul Stavba roku 2008. Oprava má trvat do 21. června.