Zchátralý středověký mlýn se mění na skanzen

Strakonicko - Středověký vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku začali opravovat řemeslníci. Chátrající objekt koupili zástupci kraje, aby ho zachránil před zřícením. Komplex, který se po roční rekonstrukci promění ve skanzen, je jednou z nejstarších památek svého druhu v Čechách.

Řemeslníci postupně obnovují střechu stáje. Tradičním způsobem vážou a zastřihují metr dlouhé došky ze speciální režné slámy. Pokládají je na opravený krov.

Podle pracovníků strakonického muzea jde v regionu o první pokládku doškové krytiny po několika desetiletích. Výroba této jedné došky trvá asi dvacet sekund a celá střecha ze slámových došek vydrží asi dvacet až třicet let.

Řemeslníci opravují také omítky, podlahu stájí a zeď stodoly. Zchátralý středověký komplex se po rekonstrukci změní na skanzen, jediný na jihu Čech.

„Rádi bychom sem znovu vrátili život, jako by tady stále žila ta rodina mlynářů,” říká místostarostka Strakonic a bývalá ředitelka Muzea středního Pootaví Ivana Říhová.

Mlýn stál podle historických dokladů už před více než 400 lety. Jeho areál tvoří původní mlýnice chlévy s kolnou a stodola. Patří k němu také rybníček s náhonem, sad se žentourem a louky.

Do roku 2004 žila ve mlýně rodina Harantů. Neměli tady elektřinu, v zimě topili v kachlových kamnech, přespávali v jediné místnosti v patře. Kraj koupil objekt od potomků původních majitelů za půl milionu korun.

Kraj, který vlastní jediný mlýn, hodlá do jeho opravy investovat 14 milionů. Peníze chce získat ze státní pokladny i z evropských fondů.