Slučování muzeí na Karlovarsku

Karlovarsko - Většina vedení muzeí na Karlovarsku nesouhlasí s krajským úřadem, který chce muzea sloučit do jedné organizace. Podle kritiků to zhorší kvalitu služeb a ohrozí projekty. Představitelé kraje ale tvrdí opak.

Podle Pavla Berana odstupujícího ředitele muzea v Sokolově sloučení organizací do jedné může vážně narušit vztahy mezi sponzory, různými dobrovolníky a vedením muzea.

Názor Pavla Berana podpořil i ředitel Národního muzea. Ten v dopise žádá představitele kraje, aby své rozhodnutí ještě přehodnotili. Podobně reagoval například i ředitel loketského hradu Václav Lojín: „ Já si pana Berana vážím. Jeho odchod vnímám negativně.”

Ředitel sokolovského muzea a představitelé kraje si kvůli problému začali psát dopisy a vyměňovali si názory přes média. Hejtman zveřejnil dva roky starou krádež v sokolovském muzeu. Někdo tehdy ukradl sbírkové předměty za více než 7 milionů. Podle hejtmana muzeum majetek špatně chránilo. Ředitel sokolovského muzea už požádal krajský úřad o provedení kontroly.

Hejtman Josef Pavel říká, že odborníci by teď měli hledat způsoby, jak služby muzeí zlepšit, pozvednout, zefektivnit a lidem nabídnout to, co mají muzea zaprášené ve skladech.A právě náměstek hejtmana pro oblast kultury Jiří Behenský je přesvědčen, že sloučení muzeí jejich služby zkvalitní.

O slučování muzeí budou hlasovat krajští zastupitelé na jednání 14. prosince.