Dočká se Chodov ještě letos vánoční mše v opraveném kostele?

Sokolovsko - Rekonstrukce kostela v Chodově na Sokolovsku se komplikuje. Stavební firmy měly opravenou památku předat radnici koncem minulého měsíce. Stále na ni ale pracují. Téměř opravený kostel už navíc láká zloděje.

Řemeslníci ještě ze stavby neodstranili lešení a zloději už začali rozebírat měděné okapy a další kovové součásti kostela. Na krádeže si stěžuje správce kostela Štěpán Glac: „My jsme se hodně snažili maximum zabezpečit, bohužel není možné zabezpečit absolutně všechno. Mě osobně to velmi mrzí.”

Velitel Městské policie Chodov Josef Kertész říká, že až stavební dělníci od kostela odvezou techniku, začnou jeho okolí kontrolovat kamery. Vybavení památky budou hlídat i speciální čidla. „Při stavbě je snazší se k těm věcem dostat, protože je tam takový ten zmatek,” dodává.

Podle starosty Josefa Hory měli řemeslníci dokončit rekonstrukci kostela už minulý měsíc. „Dodavatelská firma přistupovala velmi liknavě k zahájení této akce. Tuším, že v polovině června se tam objevili první řemeslníci,” upřesňuje starosta Hora. Radnice přitom podepsala smlouvu se stavební firmou už v polovině května.

Podle mluvčího stavební společnosti teprve při rekonstrukci kostela zjistili řemeslníci, že některé části kostela potřebují větší opravy, než uváděl projekt. „Jmenoval bych pro příklad hlavně výměnu střešních konstrukcí a výměnu omítek, které byly napadeny plísní a vlhkem ve větším rozsahu, než se původně předpokládalo,” tvrdí mluvčí stavební společnosti Martin Poláček.

I přesto ale podle starosty hrozí soukromé společnosti sankce ve výši statisíců korun za to, že nedodržela termín dokončení rekonstrukce. Za opravy kostela zaplatila radnice téměř 9 milionů korun. Zástupci církve říkají, že je důležité, aby byl kostel zpřístupněn ještě před vánočními svátky. Starosta Chodova předpokládá, že lidé si budou moci kostel prohlédnout už koncem měsíce.