Plátenický dům získá nový kabát

Liberecko - Památky, které jsou v dezolátním stavu - to není žádná výjimka. Některé se ale daří i zachránit. Jako tu v Horní Branné na Semilsku. 400 let starý Plátenický dům tu koupil soukromník, který ho postupně opravuje. Zachránil tak dům před demolicí.

Plátenický dům z konce 16. století patří mezi nejhodnotnější památky v Libereckém kraji. Ještě donedávna byl bohužel také nejzdevastovanějším objektem Semilska. Před rokem ale dům koupil soukromník a začal s nákladnou rekonstrukcí. Opravy zatím stály 9 milionů korun.

„Tady nebylo nic než torzo obvodových zdí a krásné barokní štíty. Nebyly zde klenby, nebyly zde stropy. Byla to víceméně hromada cihel, trámů a sutin,“ vzpomíná majitel Plátenického domu Ivo Kaderka.

Manželé Kaderkovi založili kvůli záchraně Plátenického domu občanské sdružení. Tomu se letos podařilo získat státní dotaci ve výši 10 milionů korun. „Dotace nepokryje ani půlku nákladů, ale zaplaťpánbu za ni. V tuto chvíli jsme z ní čerpali asi 30%,“ vypočítává Ivo Kaderka.

Obyvatelé Horní Branné obnovu Plátenického domu vítají. Obec se podle starosty Michala Martina (nez.) o záchranu památky snažila posledních 15 let, ale marně: „My jsme kolikrát žádali ministerstvo kultury o dotace a podporovali jsme bývalé vlastníky, ale nikdy se nám to nepodařilo. Z vlastních prostředků nejsme schopni to nikdy zrealizovat.“

Občanské sdružení chce v objektu v budoucnosti založit muzeum plátenictví.