Pochody proti cukrovce

Západní Čechy - Pochody proti cukrovce upozornily v 50 městech České republiky na stoupající počet lidí, kteří touto nemocí trpí. Právě 14. listopad je totiž Světovým dnem diabetu. Čísla Světové zdravotnické organizace nejsou radostná. Podle nich teď ve světě žije 230 milionů diabetiků, což je skoro 6 procent dospělé populace. Každých 10 sekund zemře na následky nemoci jeden člověk.

Tři sta mladých lidí se pochodem proti diabetu snažilo v plzeňských ulicích veřejnost upozornit na to, že cukrovkou u nás ročně onemocní asi 50 tisíc obyvatel. Podle jednoho z pořadatelů pochodu Petra Saglena bylo cílem pochodu upozornit na tuto nemoc, která se hodně rozvíjí jak u nás, tak ve světě. Zároveň by měla symbolizovat, že je pohyb tou nejvhodnější prevencí.

Pan Maixner onemocněl cukrovkou před deseti měsíci. Nemoc změnila jeho životní styl, ale nijak si tento problém nepřipouští. Podle něj se s cukrovkou dá žít. Je ale důležité dodržovat správnou životosprávu. „Dřív sem jedl více, teď si musím hlídat, co jím.”

Při cukrovce je postižena slinivka břišní. Pokud už není schopna sama vytvářet inzulín přirozenou cestou, musí se nahradit injekčně. Lidé si ale příznaků tohoto onemocnění všímají podle lékařů pozdě, ti proto doporučují preventivní prohlídky. „Takové typické příznaky, kterých by si měli lidé všímat, jsou výrazná žízeň nebo výkyvy hmotnosti,” dodává diabetoložka FN Plzeň Sylvie Lacigová.

Léčba cukrovky je náročná a lékařům vadí, že mnohdy nemohou pacientům předepsat účinnější léky, protože pak mají potíže se zdravotními pojišťovnami. „Kdyby chtěli diabetologové léčit podle standardů, tak by se velice těžce vešli do těch limitů, které jsou nastaveny pojišťovnou,” stěžuje si Sylvie Lacigová.

Prvního světového pochodu se před dvěma lety zúčastnilo téměř 70 tisíc lidí ze třiapadesáti zemí světa. V loni už jich bylo přes 83 tisíc. Podle statistik trpí cukrovkou v ČR 800 tisíc lidí. Lékaři odhadují, že toto onemocnění má dalších 200 tisíc lidí, kteří o tom nevědí.