Prachatice řeší spor o budovu muzea

Prachatice - Spory o budovu, kde sídlí Muzeum loutek a cirkusu, neutichají v Prachaticích ani po třech letech. Jeho provozovatelé jsou s projektem spokojeni, a tak tři roky jeho fungování dnes náležitě slaví. Naopak nespokojena je radnice, ta chce dovnitř místo cirkusových sbírek přestěhovat zpátky knihovnu, starosta říká, že město bylo poškozeno. Spor však podle pracovníků muzea žádný vliv na přípravu sezony nemá, první větší akcí tady bude červnová muzejní noc.

Poslední slovo provozovatelů muzea zní: Hlavní muzejní stan zůstane v Prachaticích, žádná další štace už nebude. Expozice je podle nich atraktivní a do města patří. „Ve výstavní činnosti budeme samozřejmě pokračovat, pokládáme to za klíčové,“ prohlásil Karel Ksandr, náměstek generálního ředitele Národního muzea, které muzeum v Prachaticích provozuje.

Do prvního patra správci soustředili loutkovou část, druhé zaplnily sbírky cirkusového umění. „V loňském roce navštívilo expozici téměř 10 tisíc návštěvníků,“ dodal náměstek Ksandr. Do historického domu přivážejí každoročně i několik výstav, teď podkrovní sál patří lidem z maringotek. „Expozice je o tom, jak se žilo lidem světem jdoucím,“ vysvětlil spoluautor expozice Hanuš Jordán.

Budova muzea stále láká místní radnici, pokud ji získá, zaplatí do státní pokladny podle starosty 20 milionů korun, tolik totiž stály stavební úpravy. Dovnitř pak nastěhuje knihovnu. „Město Prachatice bylo poškozeno, byla domluvena varianta, jak tu budovu vrátit,“ uvedl starosta města Jan Bauer (ODS). V opraveném domě měla původně knihovna sídlit, byla zde ale pouze několik měsíců, pak knihovníci museli 80 tisíc titulů vystěhovat. Z budovy se stalo muzeum, rozhodli o tom zástupci ministerstva kultury. „Je to takový malý pomníček bývalého pana ministra Jandáka,“ doplnil starosta Bauer. Bývalý ministr, poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) to ale vidí jinak: „Pouze jsem splnil povinnost, dlouhé roky byl ten dům zavřený.“

Spor podle pracovníků muzea nemá žádný vliv na přípravu sezony, první větší akcí tady bude červnová muzejní noc. Provozovatelé předpokládají, že letos se počet návštěvníků ještě zvýší a že jich bude více než 10 tisíc.