Zastupitelé rozhodli, že srp a kladivo zůstanou na pomníku

Brno - Srp a kladivo instalované letos na pomník vojáků Rudé armády v Brně - Králově Poli na svém místě zůstanou. Městští zastupitelé dnes zamítli návrh odpůrců umístění symbolu, aby byl odstraněn. Usnesení podpořili pouze opoziční občanští demokraté. Zastupitelé dalších stran se ve většině zdrželi, takže návrh neprošel.

Odstranění symbolu navrhli iniciátoři výzvy Ne novým symbolům staré totality, kterou na stránkách http://www.poctapadlym.cz/ podepsalo přes 1300 lidí. Jejich návrh si poté osvojil primátor Roman Onderka (ČSSD). Řekl, že sám by srp a kladivo na pomníku raději neviděl, ale věc by se měla řešit systémově. Symbol je podle něj i na řadě dalších památníků, kde nikomu nevadí. „Ano, ale žádný z nich není z roku 2009,“ kontroval zastupitel Petr Paulczyňski (ODS).

Podle iniciátorů výzvy by na památníku měla Rudou armádu symbolizovat prostá rudá hvězda, která nikoho neurazí. Aktéři zdůraznili, že tu doporučil i Vojenský historický ústav. Historik Pavel Paleček zastupitelům řekl, že posudky, které si magistrát nechal zpracovat a které srp a kladivo doporučily, zpracovali lidé bez vysokoškolského vzdělání, z nichž ani jeden není historikem ani znalcem heraldiky.

Rozhodnutí magistrátu naopak hájil tajemník Pavel Loutocký. Radnice podle něj věc projednala s mnoha institucemi, zdůraznil také snahu o soulad s ruskou stranou. Použitou symboliku podle něj schválila i česko-ruská heraldická komise. „Žádná taková komise neexistuje,“ řekl Paleček.

Rudá hvězda na transparentu protestujících na brněnském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24