Norové přijeli zkontrolovat využití peněz ze svých fondů

Karlovy Vary - Do Karlovarského kraje přijela skupina vládních úředníků z Norska. Zajímali se, jak jsou v Česku využity peníze z tzv. norských fondů. Norsko do nich v období let 2004 až 2009 vložilo miliardu a 300 milionů eur, i když není členskou zemí EU. Mají sloužit na financování projektů hlavně v nově přijatých zemích unie. Přes sto milionů eur připadne na Českou republiku.

Úředníci z Norska si prohlédli mezinárodní letiště v Karlových Varech. Na rekonstrukci starého dopravního terminálu šly z fondů tři miliony eur. Je to investice na podporu lázeňství, turismu a také prý ke sbližování lidí. Navštívili i hrad Loket, kde norské fondy pomohou rozšířit expozici. Ředitel hradu Loket Václav Lojín upřesnil, že město Loket obdrželo zhruba 10 milionů korun.

Nakonec Norové zavítali na zámek Kynžvart. Za osm a půl milionu korun z fondů tady vzniká centrální depozitář cenných historických památek, které byly zatím uloženy porůznu v nevyhovujících podmínkách. Kastelán zámku Kynžvart Miloš Říha dodal, že nový domov nalezne 30 tisíc exponátů.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Peníze z Norska pomohly v nejednom případě uskutečnit projekty, které by bylo velmi obtížné financovat jiným způsobem. Buď se zdají tvůrcům státního rozpočtu jako méně naléhavé nebo na ně zatím nepamatovaly evropské fondy, jak poznamenala Ludmila Lefnerová z ministerstva financí.

Anders Erdal z Ministerstva zahraničí Norského království se nechal slyšet, že norské fondy jsou vyjádřením solidarity novým členským zemím Evropské unie. Z České republiky šlo do norských fondů ve sledovaném období 144 žádostí. Uspokojeny byly v podstatě všechny.