V Příbrami ženy učí sebeobraně

Příbram - Město Příbram se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalitou. Teď se jeho vedení podařilo získat dotaci na kurzy pro ženy s rizikovým povoláním, což jsou například poštovní doručovatelky, barmanky nebo čerpadlářky. Nejde tedy jen o zájmový kroužek. Výcvik má začít na podzim. Ženy se naučí, jak předejít konfliktní situaci, nebo jak se bránit, když už k přepadení, domácímu násilí nebo sexuálnímu obtěžování dojde.

Profesionální instruktoři se snaží navodit reálnou situaci a servítky si rozhodně neberou. Hlavní instruktor Jan Skalník říká, že agresivita v ženách není. Každá si tedy musí najít nějaký spouštěč, který ji v nich v rámci sebeobrany vyvolá. Útočník má totiž v ruce trumfy - moment překvapení, větší sílu i agresivitu. Často to navíc může být někdo známý, k čemuž Jan Skalník dodal, že takto to bývá v 70 procentech případů.

Kurzy sebeobrany pro ženy zorganizovalo město. I když se za loňský rok v Příbrami kriminalita snížila, přepadení ve městě neubývá. Proto se teď chystají kurzy další - speciálně pro ženy s rizikovým zaměstnáním. „Mimo majetkových trestných činů je to právě přepadávání přímo v ulicích. Často se to odehrává v nočních hodinách a terčem útoků jsou osamocené ženy,“ sdělil manažer prevence kriminality Milan Fára z Městské policie Příbram.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Jak se zachovat v kritické situaci a jak se bránit při přepadení, by se měly ženy s rizikovým povoláním začít učit už na začátku září.