Ostrava-Poruba ubytuje bezdomovce

Ostrava - Bezdomovci mají nový azylový dům v Ostravě-Porubě. Celkem sedm lidí se v něm může ubytovat až na jeden rok. Městský obvod zároveň zrekonstruoval i druhou část domu. Ta zase slouží jako noclehárna vždy na jednu noc. Rekonstrukce budovy stála téměř 2 miliony korun.

Třílůžkový pokoj pro ženy a druhý, čtyřlůžkový, je určený pro muže. Za pobyt zaplatí bezdomovci měsíčně téměř 2 tisíce korun. Bydlet tady mohou čtvrt roku, nejdéle ale 12 měsíců. Záviset to bude na jejich zdravotním stavu a snaze zapojit se do nabízených vzdělávacích programů.

„Ten azyl je pro ty lidi, kteří se chtějí od toho dna nějakým způsobem odrazit, a také pro ty, kteří onemocní a nemohou zůstat přes noc někde v parku. Takže to pro ně bude taková první pomoc,” vysvětluje poslání ubytovny ředitelka Centra sociálních služeb Jiřina Foldynová.

Kromě azylového zařízení je v budově také noclehárna pro dalších 18 bezdomovců. Ti tady ale mohou pouze přespat. Za to zaplatí 40 korun. Ráno musí budovu opustit a přijít mohou zase až večer. Na rekonstrukci celého zařízení přispěla EU. Porubský městský obvod uhradil jen 20% nákladů, to je asi 400 tisíc korun.

„Pokud nám to finanční možnosti dovolí, tak se určitě pokusíme najít další místo, kde bychom mohli podobné zařízení zrealizovat. Ale říkám, je to otázky ne zrovna nejbližší budoucnosti, ale spíše dvou, tří let,” nastínil plány starosta Ostravy-Poruby Miroslav Novák (ČSSD).

Ubytovna bude sloužit bezdomovcům z celé Ostravy. Přednost ale mají ti, kteří pocházejí z Poruby.