V Hranicích u Aše nemají ani bankomat, natož banku

Západní Čechy - V Hranicích u Aše si lidé nemůžou uložit ani vybrat peníze. Nejbližší bankovní pobočky jsou v patnáct kilometrů vzdáleném Aši. Jedinou peněžní službou v Hranicích byl bankomat. Česká spořitelna ho ale zrušila.

Hraničtí si podle starosty Františka Jurčáka bankomat doslova hýčkali. Přímo na radnici pro něj vybavili za šedesát tisíc korun zvláštní místnost. V ní platili elektřinu i topení. Nájem pro Českou spořitelnu - nulový.

„Po téměř tříleté existenci bankomatu v obci se nám potvrdilo, že bankomat byl zcela ztrátový,” uvedla Helena Matuszná z odboru firemní komunikace České spořitelny. Česká spořitelna radnici sdělila, že limit pro udržení bankomatu je 2700 výběrů měsíčně. V Hranicích ho využívalo 1700 lidí.

„Předpokládali jsme, že když mají síť bankomatů, tak jeden vydělává míň, jeden více, že by měla existovat nějaká solidarita, bohužel to neplatí,” říká starosta Hranic František Jurčák.

Místní jsou se situací velmi nespokojení. Pro výběr peněz nezbývá než jezdit do Aše; spousta lidí má ale problém se tam vůbec dopravit. V Hranicích je navíc problém i rozměnit si větší bankovky na drobné. „Potřeboval jsem rozměnit peníze pro zaměstnance na diety, na poště mi ale řekli, že to nedělají,” popsal svoji zkušenost úředník Daniel Sejrek.

Starosta se snaží přesvědčit o zřízení alespoň bankomatu jiné peněžní ústavy. Zatím bezvýsledně.