Žďárské muzeum Tvrz vystavuje zlatý poklad

Jižní Morava - Zlatý poklad, který našel bagrista při zemních pracích, vystavuje žďárské muzeum Tvrz. Jedná se o secesní jídelní soupravu ze silně zlaceného kovu. Zatím není jasné, jak se příbory, které pocházejí z Londýna, dostaly do Čech. Spekuluje se o tom, že mohlo jít o dar, zástavu, nebo také o ukrytý lup.

Poklad. Tak muzejníci i historici označili nález jedenácti polévkových lžic a deset vidliček a nožů. Neúplný jídelní komplet je vyrobený ze silně zlaceného kovu a pochází z přelomu z 19. a 20. století. „V každém případě je to unikátní objev, který v našich podmínkách nemá obdoby minimálně za posledních třicet let,” říká Stanislav Mikule z Regionálního muzea Tvrz.

Příbory zdobí kromě rytých motivů rostlin také monogram KRW pod baronskou korunou a čtyři oválné značky, tři z nich jsou puncy. „Podle puncu jsme byli schopni zjistit, kdy a kde byly příbory vyrobeny. Jedná se o rok 1892 v Londýně,” dodává Mikule.

Příbory zabalené v novinách z roku 1950 byly uložené v kovové schránce. Bagrista Jaroslav Mikulecký je vyhrabal při úpravě terénu: „Byl jsem úplně v šoku, co to vlastně je, vůbec jsem nechápal, nikdy se mi nic takového nestalo.”

Pozlacené příbory budou historici podrobně zkoumat. Teprve pak zřejmě dokáží odpovědět na otázku, která šlechtická rodina si je nechala na zakázku vyrobit a proč byly zakopány v zemi.