Letiště v Karlových Varech je po modernizaci opět v plném provozu

Karlovy Vary - V Karlových Varech dnes uvedli do plného provozu mezinárodní letiště, které prošlo v posledních pěti letech rozsáhlou modernizací. Kraj do ní s pomocí unijních fondů investoval kolem 300 milionů eur. Karlovarský kraj nejdříve musel především prodloužit a zpevnit ranveje a pořídit moderní zabezpečovací zařízení. To stálo asi 146 milionů eur a poté přišla na řadu stavba moderní odbavovací haly, futuristické budovy ve tvaru trupu letadla, za přibližně 80 milionů eur. Více než polovinou z celkové investice do letiště přispěla Evropská unie ze svých rozvojových fondů a také Norské finanční mechanismy. Tyto investice se již v jejich zkušebním provozu vyplatily, cestující mohli terminál využívat od února, kdy Úřad pro civilní letectví vydal povolení k jeho předčasnému užívání.

Karlovarské letiště je jediné v České republice, které v době ekonomické krize zaznamenává nárůst pasažérů, ve srovnání například s ruzyňským letištěm jsou to zatím malá čísla. Letiště má kapacitu až půl milionu přepravených osob ročně, i když k tomu má v současné době ještě daleko. Loni v Karlových Varech odbavili 71 tisíc lidí, perspektiva však je značná, především u lázeňských hostů z Ruska.

Nyní jsou v hale k dispozici už veškeré služby, které výrazně zkvalitní jak odbavování, tak dobu čekání na odlet. „Kromě odbavovací části jsou umístěny v terminálu prostory pro komerční účely. Místo tady našly prodejny i restaurace,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý. Cestovní kanceláře redukovaly počet charterových letů do přímořských letovisek z pěti destinací na dvě. Vypadla egyptská Hurgáda, tuniský Monastir a Heraklion na řeckém ostrovu Kréta, podle Černého musí cestující do těchto míst letět z Prahy. Z Karlových Varů budou letos nadále létat chartery pouze do turecké Antalye a na řecký ostrov Rhodos. Díky úpravám mohou na letišti přistávat letadla řady Boeing 737 nebo Airbus 320.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Vedení letiště a kraje stále jedná o napojení na některá z velkých letišť v Německu, například ve Frankfurtu.