Podváděl karlovarský úředník s převodem bytu?

Karlovy Vary - Vedení karlovarského magistrátu muselo řešit další sporné rozhodnutí svého úředníka. Vedoucí odboru správy domů Josef Kahoun chtěl podle opozičních zastupitelů podvodně vydělat na prodeji městského bytu. Úředník tvrdí, že udělal pouze chybu. Napsal žádost o převod nájemního bytu na svého syna a stejný formulář potom z pozice úředníka potvrdil. Jeho nadřízení to ale odhalili.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kotka (Alternativa pro kraj) navíc vedoucí oddělení správy domů už v té době bydlel v domě, který si postavil, a byt nevrátil městu. Několikrát prý pochybil podvodem. Josef Kahoun na to reaguje, že neviděl potřebu vracet byt městu, když v něm byl trvale přihlášen jeho syn. Odmítá, že by chtěl podvádět. Tvrdí, že chybu udělal ve zmatku a nedal dokument podepsat nadřízenému.

Podle realitního odborníka z Karlových Varů Ivana Žikeše město prodává v lokalitě Růžový Vrch nájemníkům byty v průměru za 150 tisíc korun, což je zlomek tržní ceny, kterou odhaduje zhruba na milion a 250 tisíc korun. Josef Kahoun se brání, že on ani jeho příbuzní nechtěli byt v budoucnu prodat.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál se nechal slyšet, že vedoucí byl za své chování kázeňsky i finančně potrestán, a to odnětím osobního příplatku v plné výši a výstrahou před výpovědí. Podle mluvčího úředník zůstane ve své funkci a dál bude rozhodovat o pronájmu městských bytů.