Mezi Bohumínem a Dětmarovicemi začala stavba nového teplovodu

Bohumín (Karvinsko) - Mezi Bohumínem a Dětmarovicemi na Karvinsku dnes začala stavba nového teplovodu. Přivaděč začne městu dodávat teplo z Elektrárny Dětmarovice na podzim 2010. Díky centrálnímu zásobování ušetří lidé v Bohumíně za vytápění a teplou vodu zhruba pětinu, elektrárně v Dětmarovicích nový teplovod zajistí budoucnost. Za stavbu energetického spoje, který bude město zásobovat nejméně 20 let, zaplatí Skupina ČEZ 500 milionů korun. Obě strany si společnou stavbou slibují také zlepšení životního prostředí v dané oblasti.

Podle starosty Bohumína Petra Víchy může být díky plynovodu uzavřeno více než 40 stávajících kotelen. Přechod na centrální zásobování teplem bude mít pět etap. V letošním roce se kromě stavby teplovodu a úprav v elektrárně začne stavět hlavní tepelný okruh v centru města. Do roku 2010 se postaví jižní tepelná větev a upraví se městské domovní kotelny. Výsledně bude teplo do Bohumína proudit 22 kilometry potrubí. Ve městě vznikne 74 transformačních stanic.

Přivaděč za 500 milionů korun patří momentálně mezi největší investice v kraji. Podle vůbec první koncesní smlouvy v ČR stavbu uhradí skupina ČEZ. Stavět bude brněnská firma. „Při výstavbě bude ČEZ platit městu za zábor pozemků, aby se zkrátila doba, kdy bude Bohumín rozkopaný,“ dodal bohumínský místostarosta Josef Plášil. Stavba za plného provozu omezí jednotlivé úseky města pouze krátkodobými uzávěrkami. Zkušební topná sezona čeká Bohumín v letech 2010 až 2011.

Podle regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanové nemůže zahájenou stavbu teplovodu omezit odstávka elektrárny, k níž ČEZ přistoupil v noci na dnešek. Čtyři výrobní bloky jsou sice odstaveny do konce srpna, ale elektrárna nadále vyrábí teplo i teplo užitkovou vodu, které dodává například Orlové na Karvinsku, dodala Lutišanová.

ČEZ bude dodávat teplo do městských domů v Bohumíně na základě vítězství ve výběrovém řízení, které město provedlo v roce 2006. „Výběr formou koncesního řízení byl výhodný, protože investice potřebné na vybudování teplovodu jsou na straně Skupiny ČEZ, a tak nezatíží městský rozpočet,“ dodal starosta města Petr Vícha. Podle něj bylo potřeba zajistit co nejlevnější dodávky tepla, neboť životnost kotelen města pomalu končí.