Bílé balonky nad Jihlavou připomněly HIV pozitivní

Jihlava - Více než 1 300 bílých balonků s červenou stužkou se dnes vzneslo nad Masarykovo náměstí v Jihlavě jako připomínka 1 236 evidovaných HIV pozitivních lidí v Česku. Vypustily je děti z jihlavských základních škol, které zároveň na ploše náměstí vytvořily živý nápis STOP AIDS. Jihlavský happening na podporu HIV pozitivních a AIDS nemocných je největší podobnou akcí v Česku. Z 1 236 HIV pozitivních se už u 231 lidí projevilo onemocnění AIDS. Počet ohrožených lidí stále narůstá. Zatímco v roce 1986 bylo v tehdejším Československu registrováno 26 nositelů viru HIV, letos je v Česku evidováno už 1236 HIV pozitivních lidí.

Nejvíce jich připadá na Prahu, kde bylo ke konci března evidováno 591 HIV pozitivních osob, dále na Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejméně HIV pozitivních evidují v Pardubickém kraji a na Vysočině.

Na Vysočině je 14 známých HIV pozitivních osob, ve skutečnosti jich může být odhadem ale desetkrát víc. Ještě v roce 2007 fungovaly na Vysočině poradny AIDS v každém okresním městě, kvůli transformaci hygienické služby a nedostatku peněz je od loňska pouze v Jihlavě. V regionech je obecně také velmi nízká dostupnost testování na HIV. Testovacích center je v celém Česku jen kolem osmi. Celonárodní testovací program zatím neexistuje.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle statistik Státního zdravotního ústavu se u nás virem HIV nejčastěji nakazí dívky ve věku 20 až 24 let, muži pak ve věku 25-29 let. Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že uvolní na kampaň prevence HIV více než 5 milionů korun. Peníze mohou čerpat organizace na základě schválených projektů.