Starosta Zvole odmítl propagovat Davida Ratha

Praha - Jméno David Rath musí být všude - na plakátech, pozvánkách, dokonce i na hasičských uniformách. Taková byla podmínka, kterou stanovil Středočeský kraj obci Zvole u Prahy za to, že jí daruje deset tisíc korun na oslavy hasičského výročí. Starosta odmítl dělat hejtmanovi reklamu a peníze nepřijal. Teď se ale bojí, že tím obci zavřel cestu k dalším krajským dotacím. Obec totiž plánuje výstavbu školky a potřebuje i peníze od kraje.

Dobrovolní hasiči ve Zvoli v červnu oslaví sté výročí založení. Zajistit desetihodinový program vyjde na statisíce, obec proto požádala o pomoc Středočeský kraj. Ozvala se kancelář hejtmana a místo požadovaných sto tisíc korun nabídla jen deset. A nadiktovala si podmínky. „Požadovali, aby na všech tištěných materiálech bylo logo, na kterém bude kromě znaku Středočeského kraje také text: pořádáno s finanční podporou hejtmana Středočeského kraje MUDr. Davida Ratha,“ říká starosta Zvole Marcel Pudich. 

Starostu Zvole nejvíc šokoval požadavek, aby se podobný nápis přišil i na všechny hasičské uniformy. Když si obec spočítala, že jen našití středočeských cedulek by vyšlo zhruba na deset tisíc korun, starosta nabídku s díky odmítl. „Jsou to peníze daňových poplatníků, kdyby pan Rath přijel a sám tady ze svých dal ty peníze, tak je to také o něčem jiném,“ argumentuje starosta Pudich. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

David Rath ale tvrdí, že peníze jdou z fondu hejtmana, a proto je logické, že jeho jméno musí být na všech propagačních materiálech akce uvedené. „Když žádáme o peníze z EU, tak běžně musíme na všechno dát cedulku, případně vytisknout, že to bylo pořízeno z EU, to je běžný standard všude v Evropě,“ tvrdí hejtman David Rath. „V evropských poměrech to příliš běžné není. Máme akce pořádané třeba s příspěvkem Evropské komise a také tam není nikde uvedeno, že to je s přispěním José Manuela Barrosa,“ oponuje politolog Petr Just.   

Ve Zvoli chtějí postavit novou školku a na ni bude obec potřebovat krajské dotace. Starosta má teď obavu, že poté, co zveřejnil tento případ, už mu kraj žádné peníze nedá.